Zit je als verkoper niet aan de vraagprijs vast?

Zit je als verkoper niet aan de vraagprijs vast? Het antwoord is nee.

Hoeveel is je huis waard? Woning eigenaren kunnen wel een bedrag noemen waarvan ze denken dat het reëel is, maar geheel zeker ervan zijn ze niet. Want hoe stel je een vraagprijs vast? Makelaar Rob van der Starre, eigenaar van makelaarskantoor  MakelaarsOffice, legt het uit.

Wat gebeurt er zoal in de buurt?

Het ligt natuurlijk heel erg aan de locatie wat per vierkante meter de prijs is van een woning. De prijzen blijven op dit moment maar stijgen, zeker in de randstad. Er zijn gebieden waar de prijs boven de € 5000,- per vierkante meter is. En op sommige plaatsen in Amsterdam bijvoorbeeld, komt de prijs soms zelfs wel boven de € 10.000,- per vierkante meter uit. Het voordeel is dat alles tegenwoordig openbaar is. Alle transacties worden geregistreerd, en dus kun je ook makkelijker opzoeken wat voor soortgelijke woningen in die straat of buurt is betaald. Dat neem ik mee in het opstellen van de vraagprijs.’

Welke factoren laten wij  meespelen?

Los van de prijzen van naastgelegen woningen zijn er een aantal andere factoren waar ik naar kijk. Zo is het belangrijk of een huis op eigen grond staat, of dat het om erfpacht gaat. In het eerste geval is een huis iets meer waard. Je kijkt ook naar de staat van de woning: huizen die er spic en span uitzien, leveren meer op. Bij een appartement kijk je of de Vereniging van Eigenaren professioneel beheerd wordt, en of er bijvoorbeeld een reserve is voor onderhoud. En een buitenruimte is natuurlijk van belang. Het is nog wel van belang hoe energiezuinig een huis is: of er dubbel glas is, wat het energielabel zegt, dat soort zaken. Op basis van al die gegevens stel ik de vraagprijs samen.’

Courtage

Courtage is de fee die een makelaar zelf krijgt. Vroeger waren dat vaste percentages, maar die tarieven zijn ongeveer tien jaar geleden losgelaten. Je kunt als verkoper zelf met een makelaar afspreken welk percentage hij of zij eraan gaat verdienen. Ik ben een internet makelaar en reken geen courtage. Ik werk met een lage standaard prijs voor het verkopen van een woning.

Zekerheid

Ik zet een advertentie pas tegen de vraagprijs op funda als dat schriftelijk is vastgelegd. Hoe scherper de prijs is, hoe groter de kans dat je krijgt wat je wilt. Wat overigens niet wil zeggen dat je aan die vraagprijs vastzit. Stel, je hebt een huis waar je € 200.000,- voor vraagt als verkoper. Het kan zijn dat iemand je € 220.000,- biedt onder voorbehoud van financiering. Maar er is ook een ander die € 210.000,- biedt, zonder voorbehoud van financiering. Dan kun je er als verkoper toch voor kiezen om aan de laatste te verkopen, omdat dat meer zekerheid biedt. Voor de verkoper is de deal pas rond op het moment dat de koopakte getekend is en de drie bedenk dagen verlopen zijn.