Internetmakelaar of een traditionele makelaar?

Veel verkopers vinden de toegevoegde waarde van een traditionele makelaar beperkt. Een veel gehoorde opmerking is dat die makelaar wel heel makkelijk zijn geld verdient in verhouding tot de prijs die bij een woning verkoop betaald moet worden, vaak 1 tot 1.5% exclusief btw.

Waar zit nu de toegevoegde waarde van een makelaar, of dat nu een internetmakelaar is zoals MakelaarsOffice of een traditionele makelaar? Een verkoper verlangt van een makelaar natuurlijk advies en ondersteuning op die momenten dat het echt nodig is. En dat is op het punt van de waardebepaling, onderhandelen en de koopovereenkomst. Op al deze punten biedt de makelaar toegevoegde waarde, of het nu een internetmakelaar is of een traditionele makelaar.

1. Het bepalen van de marktwaarde van het huis

Voor het bepalen van de vraagprijs: of je nu internetmakelaar bent of een ‘gewone’ makelaar: beiden gebruiken dezelfde bronnen zoals recente transactiegegevens uit diverse databases (kadaster, nbwo, calcasa etc.). Het afstemmen van de vraagprijs – die marktconform moet zijn – zit hem met name in het afwerkingniveau en onderhoudstoestand van het huis. De plaatselijke kennis van een makelaar is weliswaar van belang maar we moeten het niet overdrijven. Ik heb het dan overigens wel over de waardebepaling van een object in een courant segment waarin volop referenties zijn te vinden.

2. Onderhandelen.

Onderhandelen is een ‘spel’ dat niet iedereen goed kan spelen, wij doen dit al vele jaren. Ik kan hier kort over zijn: of je nu verkoopt via een internetmakelaar of plaatselijke makelaar, ze kunnen allebei, normaal gezien goed onderhandelen. Zij weten allebei hoe het spel gespeeld moet worden, wat de beste strategie is. De meeste onderhandelingen worden gedaan via telefonisch contact.

3. Opmaken koopovereenkomst

De wet eist dat er een schriftelijke koopovereenkomst moet zijn. MakelaarsOffice beschikt over geavanceerde software om de koopakte te maken.

Zo, laat een internetmakelaar nu net op alle bovenstaande punten evengoed scoren als een traditionele makelaar. Dus waar zit het grote verschil? Er is helemaal geen groot verschil tussen een internetmakelaar en een gewone makelaar. De internetmakelaar heeft zijn werkprocessen over het algemeen wel veel efficiënter ingericht. Het internet is het hart van het kantoor, maar het blijft natuurlijk mensen werk. Op afstand, dat wel. Een verkoper die zijn huis bij een internetmakelaar onderbrengt, doet normaal zelf de bezichtigingen. Ook omdat dat leuk is. Maar ook omdat een eigenaar dat veel beter kan dan een gewone makelaar. En indien nodig, springt de internet makelaar bij als er moeilijke, vaak juridische vragen worden gesteld. Daar is de makelaar toch voor, of het nu een internetmakelaar of een gewone makelaar is.

Eigenlijk is er geen groot verschil tussen een internet makelaar zoals MakelaarsOffice en een traditionele makelaar. Ook MakelaarsOffice moet voldoen aan de beroepseisen van de brancheorganisatie.

Een internetmakelaar zoals MakelaarsOffice maakt het de verkoper eigenlijk heel makkelijk. Die zorgt er allereerst voor dat het huis keurig op Funda wordt geplaatst. Funda is nu eenmaal de site waar de woning op moet staan als je wilt verkopen. Maar ook daarna biedt MakelaarsOffice ondersteuning daar waar nodig: bij de onderhandelingen, opmaken koopakte en een soepel laten verlopen van het verkoopproces.

Het grote verschil is de prijs die U betaald voor het verkopen van Uw woning.

Laat dat nu juist bij ons veel goedkoper zijn.