Hypotheek rente

hypotheekverstrekkers door stijgende rente
GISTEREN, 17:52ECONOMIE

Een stel tekent de papieren voor een nieuw huis ANP
Er heerst topdrukte bij hypotheekaanbieders en bemiddelaars. Vijf hypotheekverstrekkers hebben de rente na een lange periode van verlagingen verhoogd en anderen hebben aangekondigd om dat binnenkort te doen. Dat is voor veel huizenkopers reden om nu nog snel een hypotheek af te sluiten of over te sluiten.

De afgelopen jaren daalde de hypotheekrente. Maar door een stijging van de rente op de kapitaalmarkt zien hypotheekverstrekkers de marges kleiner worden. Ze verhogen de hypotheekrente met kleine stapjes van 0,1 procent tot 0,25 procent. Veel mensen denken dat dit het begin van het einde is van een lange periode met lage rentes.

Minder lenen

Bij SNS zien ze dezer dagen een flinke toename van het aantal hypotheekaanvragen. “Je ziet dat de kapitaalmarkt in beweging is en aanbieders hun hypotheekrentes verhogen,” zegt Sijmen Veenstra van SNS Bank. “Dat kan voor klanten een reden zijn om nu nog snel een hypotheek aan te vragen.”

Rabobank denkt dat mensen niet alleen door de renteverhoging nu aanvragen doen. Ook de verlaging van het maximale leenbedrag heeft ermee te maken. Vanaf volgend jaar mogen huizenkopers in plaats van 103 procent een maximum van 102 procent lenen voor een huis. “We denken dat mensen daar nu heel erg nerveus van worden”, zegt een woordvoerder van de bank.

De topdrukte bij de hypotheekaanbieders komt niet uit de lucht vallen. Al voor de rentestijgingen was het veel drukker dan vorig jaar, zo beamen beide banken.

Spaarrente omhoog?

De spaarrente gaat nog niet omhoog. ABN Amro-topman Zalm ziet dat ook niet snel gebeuren. Hij wijst erop dat de stijging van de hypotheekrente te maken heeft met de lang lopende rente op de kapitaalmarkt, terwijl de spaarrente wordt gebaseerd op de kort lopende rente, omdat mensen hun geld direct van de bank kunnen halen.

“Mensen kunnen dat elke dag opnemen als ze dat willen,” zegt Zalm. Die kortlopende rente is nog steeds extreem laag. “De spaarrentes zie ik dan ook niet snel omhoog gaan.”