Ben je van plan je huis te verkopen

Ben je van plan je huis te verkopen? Ga je dan een verkoopmakelaar in schakelen? Maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf te doen. Hier komt veel bij kijken. Heb je tijd en zin om je hierin te verdiepen, dan kun je veel geld besparen.

Makelaars zijn niet bepaald goedkoop. De courtage bedraagt al gauw een paar duizend euro. Dit is een percentage van de verkoopopbrengst, dat via de notaris betaald wordt.

Om geld te besparen, verkopen steeds meer mensen zelf hun huis. Er zijn heel veel opties, van volledige ondersteuning tot aan bijna alles zelf doen.

Uit een recent onderzoek van de VU blijkt dat internetmakelaars, die een vaste prijs hanteren, een huis voor een gemiddeld 2,7 procent hogere prijs verkopen én dat ze het sneller doen. MakelaarsOffice is zo’n internetmakelaar: je doet zelf de bezichtigingen, de rest regelt deze internet makelaar.

Voor een goede verkoopprijs en een probleemloos proces, dan is een ( internet) makelaar onmisbaar. Natuurlijk kun je het zelf, maar de kans op fouten, risico’s en een minder goede prijs zijn groot, zegt Rob van der Starre, oprichter van MakelaarsOffice. Een huis verkopen doe je niet elke dag, dat is toch iets dat mensen liever uitbesteden.

Vraagprijs bepalen en adverteren

Geheel zelfstandig je huis verkopen, vereist veel regelwerk. Te beginnen bij het bepalen van de vraagprijs. Je kunt een te koop bord op je raam zetten, maar je moet je woning ook echt op internet zetten. Op Funda kun je je huis als particulier niet zetten en heb je dus een makelaar voor nodig.

Zelf de bezichtigingen doen

Verkoop je zelf je huis, dan betekent dat ook dat je zelf de bezichtigingen doet. Dat is wel zo leuk.

Zorg dat je alle vragen van potentiële kopers kunt beantwoorden. Vragen over noodzakelijk onderhoud en reparaties waar je wel vanaf weet, maar die je niet hebt uitgevoerd, zoals de lekkage van de dakkapel als het regent en hard waait. Als je dat soort dingen weet, moet je daar eerlijk over zijn. Als je het echt niet weet, zeg dat dan ook.