‘S LANDS HOOGSTE WOONTOREN VERRIJST IN ROTTERDAM

  BEZWAREN VERWORPEN: ‘S LANDS HOOGSTE WOONTOREN VERRIJST IN ROTTERDAM

  AM en Amvest mogen eindelijk de Zalmhaventoren in Rotterdam gaan bouwen. Na een juridische en politieke strijd van tien jaar zijn alle bezwaren door de Raad van State definitief verworpen. De Zalmhaventoren is ontworpen door Dam & Partners en Kaan Architecten en wordt met 218 meter het hoogste gebouw van Nederland.

  Het nieuwbouwplan De Zalmhaven is gepland tussen de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier, aan de voet van de Erasmusbrug. In de Zalmhaventoren komen 255 appartementen, kantoren, een parkcafé, een restaurant op de 56e verdieping en een publiek toegankelijk uitkijkplatform. Het bestemmingsplan maakt naast de Zalmhaventoren ook twee woontorens van 70 meter hoog mogelijk, die ook wel de Kaantorens worden genoemd. Hierin is ruimte voor 227 woningen.

  Woon- en leefklimaat

  Een bewonersstichting en LaSalle Investment Management spanden een zaak aan, omdat zij vrezen dat de nieuwbouw het woon- en leefklimaat in de omgeving zal aantasten. LaSalle vreest dat de aantrekkelijkheid van haar kantoorpand op de hoek van de Gedempte Zalmhaven en de Zalmstraat zal verminderen. Beide bezwaarmakers vrezen parkeerproblemen. Daarnaast zijn ze bang dat de hoge gebouwen veel zonlicht zullen wegnemen en windhinder zullen veroorzaken.

  Bestemmingsplan

  De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft alle bezwaren ongegrond verklaard: de gemeenteraad heeft zich ‘in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat het bestemmingsplan strekt ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening en is het plan ook anderszins niet in strijd met het recht’. Wel is een aantal afwijkingsbevoegdheden geschrapt die de gemeenteraad in het bestemmingsplan had opgenomen.

  2020

  De Rotterdamse politiek ging vorig jaar al akkoord met de bouw van de hoogste woontoren van Nederland, waar al een kleine tien jaar over wordt gesproken.  Als de bouw nog dit jaar kan beginnen, zal het project naar verwachting in het najaar van 2020 voltooid zijn.

  Tags: