ROOD STAAN VAN INVLOED OP HOOGTE HYPOTHEEK

ROOD STAAN VAN INVLOED OP HOOGTE HYPOTHEEk

De mogelijkheid rood te staan geeft ons soms net even wat meer ademruimte wanneer u aan het eind van uw salaris een stuk maand overhoudt. Maar rood staan kan per 1 december nog wel eens gevolgen hebben voor de maximale hypotheek die u kunt krijgen.

Aangescherpte Wet financieel toezicht

Het Bureau Kredietregistratie (BKR) wordt namelijk verplicht kredieten hoger dan 250 euro te registreren. Zelfs de mogelijkheid om rood te kunnen staan – met de looptijd van een maand – geldt al als een krediet. Deze strenge registratie geldt dus ook voor mensen die nooit rood staan, maar wel de mogelijkheid hebben bij hun bank. Dit is een maatregel die voldoet aan de aangescherpte Wet financieel toezicht.

Minder geld lenen

Door deze nieuwe maatregel kan het zijn dat u minder geld kunt lenen voor uw hypotheek. Vereniging Eigen Huis heeft berekend dat u als huizenkoper, met een krediet van 500 euro vanaf 1 december al snel 2.800 euro minder kunt lenen. Hebt u een krediet van 1.500 euro, kan het verschil oplopen tot 8.400 euro.

Koop-nu-betaal-later

Niet alleen de mogelijkheid rood te kunnen staan bij de bank geldt als een krediet, ook winkelpassen, creditcards, doorlopende kredieten en de zogenoemde koop-nu-betaal-later-regeling zijn kredieten die door de BKR worden geregistreerd en de hoogte van uw maximale hypotheek kunnen drukken.

Kleine schulden

Op dit moment zijn er meer dan 8,5 miljoen mensen geregistreerd bij het BKR en daarvan heeft 9,1 procent een betalingsachterstand, waarvan vooral de kleine schulden worden gestapeld. De strenge maatregel is in het leven geroepen om meer inzicht te krijgen in de opstapelingen van de (kleine) schulden en mensen sneller te kunnen helpen.

Creditcard.nl