OVERBIEDEN WORDT STEEDS NORMALER

ONDERZOEK HUIZENMARKT 2018: OVERBIEDEN WORDT STEEDS NORMALER

Overbieden: tegenwoordig is het steeds meer regel dan uitzondering. En dan bedoelen we niet enkele honderden, maar duizenden en soms wel tienduizenden euro’s. Zeker in de Randstad mag een huizenkoper flink de portemonnee trekken. Dit zijn enkele uitkomsten van een nieuw onderzoek door Knab. In dit artikel vertellen we wat u moet weten over de huizenmarkt in 2018.

De oververhitte huizenmarkt

U leest het overal: de huizenmarkt is oververhit. Maar wat betekent dat nu precies? Nou, het aantal mensen die een woning willen kopen groeit, en het aantal woningen die te koop staan daalt. Dat betekent dat woningen sneller worden verkocht tegen een hogere prijs. Het nieuwe onderzoek dat Knab uitvoerde onder haar klanten onderschrijft deze trend.

Zo werd er tijdens de eerste drie maanden van 2018 bij 32% van de verkochte woningen meer geboden dan de marktwaarde. Dat ging om een gemiddeld bedrag van € 4.750. Uit het onderzoek blijkt dat doorstromers nog meer overbieden ten opzichte van starters, namelijk 37% bij doorstromers tegenover 28% bij starters. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat veel doorstromers hun woning mogelijk ook verkopen boven de marktwaarde.

Waar wordt het meest overboden?

Dat er in steden het meeste overboden wordt, is op zich geen verrassing. Maar dat Leiden de lijst aanvoert, had misschien niet iedereen verwacht. In het eerste kwartaal van 2018 werd hier gemiddeld € 9.494 overboden, op de voet gevolgd door Alkmaar, waar gemiddeld € 9.286 meer betaald werd. Dat is meer dan in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam, waar woningen respectievelijk gemiddeld € 7.905 en € 7.389 boven de marktprijs werden verkocht.\

Waar kun je nog goedkoop een huis kopen?

Gelukkig zijn er ook nog steden die niet helemaal meegaan in de hausse. In Utrecht werd bijvoorbeeld gemiddeld maar € 777 overboden en in Arnhem € 700. In Dordrecht werden woningen zelfs gemiddeld onder de marktwaarde verkocht: namelijk € 1.111 minder.

Pas op met overbieden

Soms kunt u helaas niet anders, bijvoorbeeld als u koste wat het kost in het centrum van Amsterdam een huis wilt kopen. Toch wijst Erik Slijkoord, hypotheekadviseur bij Knab, op de gevaren van meer betalen dan de vraagprijs. “De hypotheekrente staat nu laag, maar die kan ook zomaar weer omhoog schieten. Moet u tegen die tijd uw huis om welke reden dan ook weer verkopen, dan kunt u met een restschuld blijven zitten. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van de gevaren van overbieden”, aldus Slijkoord.

Meer weten? Lees hier meer over het onderzoek rondom overbieden.